Doorrekening milieu-impact in BCI Gebouw
In het kort
In de weg naar circulair bouwen en onderhouden is het essentieel om te weten hoe circulair jouw project of voorraad is. Daarom is het goed om de milieu-impact van jouw project door te laten rekenen in BCI Gebouw. Dat kan een nieuwbouw of renovatieproject zijn. De resultaten daarvan presenteer ik in een bijeenkomst waarbij je collega's van verschillende afdelingen kunt uitnodigen. Zo wordt voor iedereen duidelijk hoe het project scoort, en leer je ook veel over hoe je kan weten hoe circulair je bezig bent.
Wat laat zo'n berekening in BCI Gebouw zien?
-
De MKI en MPG van het project
-
De CO2-uitstoot van het project tot en met de bouwfase
-
De CO2-opslag
-
De totale hoeveel nieuw en niet-biobased-materiaal.
-
De MCI (Material Circularity Index)
-
Losmaakbaarheidsindex
-
Hergebruikpotentie
Waarom een berekening van de milieu-impact in BCI Gebouw?
Zo'n doorrekening van de milieu-impact op bovenstaande indicatoren is belangrijk omdat:
1️⃣ In de SO-fase kun je projectvarianten nog zorgvuldiger afwegen, wat leidt tot betere beslissingen.
2️⃣ Pas dan weet je precies of er kostenverschil is tussen je circulaire variant en de andere varianten.
3️⃣ Een berekening van de milieubelasting maakt duidelijk welke materialen de grootste vervuilers zijn, zodat je gericht kunt verbeteren.
4️⃣ Bespaar kostbare tijd door te focussen op de materialen die de grootste impact hebben, in plaats van op details die weinig verschil maken.
5️⃣ Met inzicht in hoe jouw projecten zich verhouden tot Het Nieuwe Normaal (HNN), kun je gerichtere opdrachten geven aan ketenpartners.
6️⃣ Door de milieu-impact van materialen in alle fasedocumenten te integreren, vergroot je de kennis over circulair bouwen binnen jouw organisatie.
7️⃣ Ervaring met diverse projecten kun je extrapoleren naar je totale woningvoorraad en bepalen of je binnen het CO2-budget opereert.
8️⃣ Door bovenstaande stappen te volgen, maak je circulair bouwen en onderhouden de norm. Alleen dat leidt tot betaalbare en schone woningen in een gezonde leefomgeving.
Wat voor een project wil je laten doorrekenen?
-
Dat kan dus een nieuwbouw- of renovatieproject zijn en dat kan voor of na de DO-fase. Het hangt een beetje af van welk doel je ermee wil bereiken. Persoonlijk denk ik dat een woningcorporatie moet toewerken naar fasedocumenten waarin milieu-impact van alle soorten in elke fase duidelijk wordt.
-
Voor een renovatieproject in bestaand bezit kunnen we bijvoorbeeld de milieu-impact van drie scenario's in de SO-fase doorrekenen. Door die milieu-impact in deze fase al transparant te maken zou de milieu-impact op den duur kunnen meespelen in de overwegingen om voor een scenario te kiezen.
-
Voor een nieuwbouwproject in de DO-fase kunnen we zien in hoeverre het voldoet aan Het Nieuwe Normaal en andere benchmarks.
-
Sowieso kun je aan de hand van een doorrekening in BCI ook zien welke materialen in het project de grootste vervuilers zijn (en dat is vooral interessant als je het extrapoleert naar de gehele voorraad). Dan weet je gelijk waar je in toekomstige projecten op moet focussen.
-
Als je voor een vergunningsaanvraag een MPG wil berekenen, laat dat dan in BCI Gebouw doen. Dan krijg je gelijk inzicht in overige indicatoren.
-
Als je een MIA/VAMIL-aanvraag wil doen, vind ik BCI Gebouw het meest geschikte rekeninstrument.
-
De casus, details, en vragen die je daarbij hebt spreken we we natuurlijk samen door.
Presentatie
De presentatie van de resultaten aan een groep collega's leidt altijd tot heel goede inzichten en ideeën om er verder mee te gaan. Een gezamenlijke conclusie die telkens wordt gemaakt is dat het transparant maken van de milieu-impact op verschillende indicatoren essentieel is om een heel goede opdrachtgever voor circulaire projecten te zijn.
Kosten
-
Vraag via onderstaande button een offerte aan.