top of page

10 dingen die in je lichaam gebeuren als je mediteert




Stel: deze mensen hebben een conflict. Wat zou met het conflict gebeuren als een van de twee mensen vertraagt, en met oprechte nieuwsgierigheid luistert naar wat de ander te zeggen heeft?


In mijn vorige blog adviseerde ik om te vertragen, te luisteren, en zelfinzicht te krijgen. Ik schreef ook dat meditatie daarbij kan helpen.


Ik adviseer dat omdat we in de bouw nogal doeners zijn. We hollen van de ene naar de andere oplossing, en van de ene pilot naar de andere. Ondertussen zijn we de hele dag met elkaar aan het praten, onderhandelen en vergaderen over hoe we de dingen gaan doen.


Als een continue (kwetterende) kluwen mensen bewegen we voort. Het is dus belangrijk om als individu jouw positie in die kwetterende kluwen mensen te kennen. Dat is niet makkelijk.


Volgens het onderzoek dat ik vandaag behandel, helpt mediteren om de relatie tussen het individu en de buitenwereld te verbeteren. Perfect dus!


Er zijn ontelbaar veel boeken geschreven over mediteren. De kwaliteit daarvan vind ik uiteenlopen. Zelf heb ik niet zo veel met al te zweverig gedoe. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Aangezien ik van wetenschap hou, en van mediteren, behandel ik vandaag een wetenschappelijk artikel over meditatie.


Deze blog gaat in op de vraag wat meditatie is en wat de voordelen van meditatie zijn.


Wat is meditatie?

Het woord meditatie is afgeleid van het Sanskriet (een klassieke Indiase taal) woord dhyana, dat aandacht of contemplatie betekent. Het mediteren zelf kan bestaan uit een gevarieerd aanbod van allerlei oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen, of het werken met verschillende focuspunten zoals geluid, of het observeren van het proces van gedachten. Sommige stromingen van meditatie zijn wat meer religieus ingestoken, en andere vormen helemaal niet.


2 basisvormen van meditatie

Volgens de meeste wetenschappers zijn er twee vormen van meditatie: concentratie en mindfulness.


Bij concentratie-meditatie focus je op een extern object (bijvoorbeeld de vlam van een kaars) en probeert je daarop te concentreren. Uiteindelijk zullen gedachten verminderen, ga je meer ontspannen en ervaar je een heldere geest.


Mindfulness-meditatie is gericht op het observeren wat in je lichaam plaatsvindt aan sensaties, emoties en gedachten. Je neemt het allemaal waar zonder iets ermee te doen of te oordelen. Bij deze techniek doorbreek je gedragspatronen, en ontwikkel je nieuwe strategieën om met levensgebeurtenissen om te gaan.


Het verschil tussen beide vormen is dus of je tijdens de meditatie de concentratie naar een extern object richt, of de concentratie naar binnen richt.


Overeenkomsten tussen alle vormen van meditatie

Het doel van alle vormen van meditatie is om de continue stroom aan gedachten te observeren en uiteindelijk te verminderen. Dat verhoogt je staat van bewustzijn. Ruimte voor nieuwe gedachtenpatronen (en daarmee dus ook gedragspatronen) ontstaat.


Wat gebeurt in je lichaam als je mediteert?

  1. Je hartslag wordt lager.

  2. Je ademt langzamer.

  3. Je hersenactiviteit verandert.

  4. Je hormoonhuishouding verandert.

  5. Je lichaamstemperatuur verlaagt.

  6. Je zintuigen en perceptie van dingen verandert.

  7. Stress en angst verminderen.

  8. Delen in je hersenen waar het welbevinden bevindt worden geactiveerd.

  9. Emoties reguleren.

  10. Je vermogen om aandacht erbij te houden groeit.

Disclaimer!

Dit gebeurt allemaal natuurlijk niet na de allereerste keer mediteren. Je moet meditatie zien als sport. Met mediteren train je je aandachtsspier. Dat moet je dus regelmatig doen om de effecten te bereiken.


En nog meer…

In het artikel staan nog meer gezondheidsvoordelen die ik voor hier en nu niet relevant vindt. Het helpt bij depressies en allerlei andere psychische aandoeningen, het helpt met het verwerken van lichamelijke en psychische klachten na de behandeling van borstkanker, en het helpt zelfs het immuunsysteem van Hiv-geïnfecteerde mensen te stabiliseren (dit onderzoek is wel controversieel hoor. Lees deze BLOG ook even!)


Meditatie in de bouwketen

In mijn blogs benadruk ik de visie van de bouwketen als een kluwen mensen die de hele tijd op elkaar reageren en vanuit die kluwen aan communicatie allerlei patronen ontwikkelen. Welke patronen ontstaan is moeilijk te voorspellen, want ze zijn afhankelijk van variabelen die telkens veranderen.


Bouwers zijn nogal doeners. We hollen van de ene oplossing naar de andere. Dat heeft iets moois en daar hou ik ook van!


Nadeeltje is dat we tijd en energie verspillen aan allerlei experimenten, waar we met een beetje vertraging denk ik meer uit kunnen halen.


Stel je eens voor dat in die kluwen mensen een aantal personen is die regelmatig mediteert. Welk gedrag vertonen die mensen? En wat voor een effect heeft dat gedrag op anderen?


Ik zie die mediterende mensen als rustpunten in de bouwketen.


Wat zou gebeuren als jij dat rustpunt bent in die bouwketen?


Het is maar een vraag waarvan ik zelf het antwoord ook niet precies heb.


Tegelijkertijd: mediteren is natuurlijk geen oplossing voor alles. We kunnen moeilijk met zijn allen de hele dag op een kussentje gaan zitten niksen! Gebouwen moeten worden gebouwd, gerenoveerd en onderhouden. Het is een blijvend proces om te zoeken naar een balans tussen actie en reflectie.

Bron: Sanches Sampaio, C.V., Garcia Lima, M., Marice, Ladeia, A., (2017). Meditation, Health, and Scientific Investigations: Review of the Literature. Journal of Religion & Health 56, 411-427.

Hi! Zoals je leest ben ik nogal geïnteresseerd in dit soort alternatieve methoden om met het dagelijkse werkleven om te gaan.


Ik ga hier in de toekomst meer over schrijven.


I keep you posted!


#complexiteit #complexiteitstheorie #meditatie

bottom of page