top of page

Business case circulair onderhoud

Aedes vereniging van woningcorporaties vroeg mij om samen met zeven woningcorporaties een business case voor een circulaire materiaalstroom op te stellen.


Waarom was dat nodig? De aanleiding was dat beleidsadviseurs (en met hen vele anderen) circulair bouwen en onderhouden in hun woningcorporatie moeten stimuleren, maar ze lopen aan tegen mensen die zeggen dat "circulair bouwen en onderhouden nog te duur is"

Wij vonden het een logische oplossing om een business case te maken waar we de financiële feiten en cijfers op een rijtje zetten om aan te tonen of circulair bouwen en onderhouden inderdaad duur is.


Je kunt natuurlijk niet alle circulaire oplossingen over 1 kam scheren. Dus wij hebben ons gefocust op de business case van circulair isolatiemateriaal.


🎯 De doelen van de business case waren:

1️⃣ In een vroeg stadium iets kunnen zeggen over de kosten van een circulaire oplossing (in dit geval circulair isolatiemateriaal).

2️⃣ Hierover communiceren met collega's.

3️⃣ Beleid maken dat circulair werken stimuleert.

Samen met de zeven corporaties zijn we aan de slag gegaan. We hebben de Total Cost of Ownership van een materiaalstroom (in dit geval isolatiemateriaal) vergeleken met de niet-circulaire variant.


De resultaten van het onderzoek heb ik gister gepresenteerd tijdens de webinar van Aedes over de circulair werken voor woningcorporaties.


En als jij niet een van de 200deelnemers van de webinar was, is er nu dus ook deze video!






bottom of page